Utrecht - Westerkade - Vaartse Veerhuis0000.0011

 

 Literatuur

 

- Hoogland, R.A., Kroniek van Utrecht; beknopte geschiedenis van de Domstad in jaartallen. Utrecht, 1978. [120 blz. ISBN 90.274.4472.2]. Hierin: blz. 80 ("De Jeremiebrug (draaibrug) over de Kruisvaart wordt gesloopt en vervangen door een ophaalbrug. De naam dankt zij aan de Franse herbergier van het Vaartse Veerhuis, Jeremie" - dit is de relevante tekst volledig)

- Hulzen, A. van, Utrecht op oude foto's [deel 1]. Van Catharijne naar Wittevrouwen. Den Haag, 1977cop. [247 blz. ISBN 90.233.0369.5]. Hierin "Het Wijkse Veerhuis": blz. 59 (voetnoot 1: "Behalve het Leidse Veerhuis had Utrecht vroeger nog drie Veerhuizen: het Amsterdamse Veerhuis in de Bemuurde Weerd, het Vaartse Veerhuis aan de Westerkade en het Wijkse Veerhuis aan de Kromme Rijn; dit laatste Veerhuis was het onbelangrijkste van de vier Veerhuizen en het miste ook een gezellig terras, zoals de Leidse en Vaartse veerhuizen wel bezaten. Een Veerhuis was meestal behalve een goederenkantoor ook nog een logement, waar laat aankomende gasten konden overnachten. [...]" - dit is de relevante tekst volledig)

- Nichting, B.J., Van de Dom af gehoord. Alphen aan den Rijn, 1974. [128 blz. ISBN -]. Hierin: blz. 100-102 ("De Kruisvaart stroomt onder de Jeremiebrug door en gaat hierna over in de Vaartse Rijn. Een vreemde naam eigenlijk voor een brug, 'Jeremie'. De brug en de nabij gelegen straat zijn genoemd naar Jeremias du Chemin, een Fransman, welke aanvankelijk als schipper personen en goederen vervoerde op de Vaarste Rijn, van Utrecht naar Vreeswijk. In het jaar 1708 kocht Jeremie het Vaartsche Veerhuis, even buiten de Tolsteegpoort en werd herbergier, hetwelk niet alleen bij hem, maar bovendien bij de klanten van het Veerhuis in goede aarde viel. [...]" Jeremie overleed in 1753. "Natuurlijk bestaat het oude Vaartsche Veerhuis, met zijn lieflijke trapgevel niet meer, maar de Jeremiestraat en de Jeremiebrug houden deze gezellige Franse Utrechtenaar, Jeremie du Chemin in blijvende herinnering")

- Registervermelding: "Jeremie en het Vaartsche veerhuis (De).", in: Maandblad Oud-Utrecht, 1942, blz. 89-92.

- Hulzen, Dr. A. van, "Het Vaartse Veerhuis is in 1973 afgebroken". In: Utrechts Nieuwsblad, 20-09-1980, blz. 2